Studentski projekt u konkurenciji za Europsku nagradu

Studenti zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva s projektom "Pravedna rješenja za bolju zajednicu" u završnici su dodjele Europske nagrade za održivu energiju. Protekle godine prikupili su podatke i osmislili rješenja za uštedu energije i kvalitetniji život.

Za Maju Matešić i Dajanu Šeketa, studentice FER-a, obilazak energetski siromašnih kućanstava bio je prava životna škola.

- Izvana kad se približavaš, već se vidi da tu nešto ne štima, ljudi žive u katastrofalnim uvjetima, kad dođeš vidiš koliko su srdačni, a imaju tako malo, kazala je Dajana.

- Naši paketi su sadržavali par led žarulja, perlatore za vodu, brtve za vrata i prozore, izvršili smo pregled kućanstva i ugradili gdje je što trebalo, kazala je Maja.

- Ne mogu platiti svoje račune, a ne mogu ni poboljšati svoje uvjete u kućanstvu, ovisni su o potporama grada, države, bilo kojoj drugoj vrsti potpore, kazala je Marija Horvat, studentica FER-a, pripravnica Društva za oblikovanje održivog razvoja.

To je stvarnost koju ovi, budući stručnjaci, također trebaju upoznati u ovakvim društveno korisnim projektima, ponuđenim na studiju.

Zbog jednostavnih, a učinkovitih rješenja za štednju energije koja su darovali kućanstvima, uz model dugoročne uštede energije njihov projekt "Pravedna rješenja za bolju zajednicu, dospio je do završnice natjecanja za nagradu EU-a za održivu energiju. Jesu li osmislili najbolji projekt od 3 finalista - saznat će 23. lipnja, u Europskom tjednu održive energije.