Muke po alergijama - kako si pomoći?

Alergija je česta, kronična bolest. Prema procjenama svjetske zdravstvene organizacije, više od 20 posto osoba ima neki oblik alergije. Tako je u Osječko-baranjskoj županiji svaka peta osoba alergična, odnosno oko 60.000 stanovnika pati od nekog oblika alergije.

Prošetati parkom mnogim je alergičarima, posebice ljeti, za vrućih dana - nemoguća misija. Baranjka Martina nije alergična, ali svakodnevno gleda majku kako se pati.

- Kiše, šmrca, po cijele dane, koristi pumpice, tablete, katastrofa, kaže Martina.

Zato je vrlo važno znati na što smo alergični i piti lijekove koje prepiše liječnik.

- Alergija se ne nasljeđuje, ali se nasljeđuje sklonost imunološkog sustava na reagiranje na neki alergen, kaže doc. prim. dr. sc. Senka Samardžić, specijalistica javnog zdravstva, Zavod za javno zdravstvo, OBŽ.

Alergije su, nažalost, sve češće i trajne su. Zato treba pratiti podatke Zavoda za javno zdravstvo o koncentracijama peludi.

- Svaki dan u isto vrijeme, ujutro skidamo taj dnevni nastavak, napravimo mikroskopski preparat, poslije ga analiziramo. Trenutno je u zraku najviše peludi trava, ima još nešto drveća i počeli su cvjetati korovi, tako da imamo nešto koprive i trputca, kaže mr. sc. Zdenka Šušić, Služba za zdravstvenu ekologiju, Zavod za javno zdravstvo, OBŽ.

Trave su, zbog široke rasprostranjenosti i brojnosti vrsta glavni izvor visokoalergenog peluda. Nažalost i razdoblje cvatnje je vrlo dugo, od travnja do rujna. A početkom kolovoza počinju problemi s peludom ambrozije - na koju su mnogi Osječani alergični.