Velika radost zbog otvorenja malih graničnih prijelaza

Reakcije u Međimurju izrazito su pozitivne, s obzirom na to da pogranični promet gotovo tri mjeseca nije bio moguć. Posjetili smo općinu Štrigovu, točnije granični prijelaz Banfi preko kojeg godišnje prođe više od pola milijuna putnika te više od 200.000 vozila. Stanovnici tog mjesta s oduševljenjem su dočekali ovaj dan.

Stanovnici Štrigove i okolnih mjesta ne pamte da je ikad ijedan od obližnjih prijelaza bio toliko dugo zatvoren. Svakodnevne aktivnosti poput odlaska u nabavu, vinograd ili pak posjet obitelji postali su nemoguća misija.

- Imamo i sina prek'. Gotovo 3 mjeseca se nismo vidjeli. Dobio je dijete, a nismo ga mogli posjetiti. Ne možeš ići, on ne može k nama. Bio je to problem, kaže nam gospodin Franjo Klobučar.

Problema više nema. Prijelazi su rano jutros otvoreni za sav pogranični promet. No tijekom tromjesečnog razdoblja snalazili su se na sve moguće načine. Umjesto nekoliko koraka, koliko ih dijeli do njihovih posjeda - morali su prelaziti i 20-ak kilometara dužim, okolnim putem.

Pogledajte videozapis.