29. lipnja 1932. - Umro Ivan Rendić

Na današnji dan 1932. godine umro je Ivan Rendić, hrvatski kipar.

Rođen je u Imotskom 27. kolovoza 1849. Kiparstvom se počinje baviti u ranoj mladosti zahvaljujući kamenoklesarskoj tradiciji na otoku Braču, gdje je proveo djetinjstvo. Likovnu akademiju završio je u Veneciji 1871., a potom se usavršavao u kiparskim ateljeima firentinskih majstora. Kasnije je uglavnom živio i djelovao u Trstu, gdje je i nastao najveći broj njegovih djela. U domovini je najviše izlagao u Zagrebu i Splitu.

Prvi je značajni i umjetnički obrazovani hrvatski kipar. Radio je u realističkom stilu s elementima naturalizma, osobito u obradi detalja. Oko 1900. prihvaća secesijski stil, nastojeći mu folklornim motivima dati osobno i nacionalno obilježje.

Rendić je izradio oko 200 kipova. Najpoznatiji su njegovi javni spomenici podignuti u čast hrvatskih velikana koje nalazimo po čitavoj Hrvatskoj, na primjer: poprsja hrvatskih velikana Medulića, Klovića, Krste Frankopana, Nikole Jurišića i Augusta Šenoe na zagrebačkom Zrinjevcu, zatim spomenik Petru Preradoviću i Andriji Kačiću Miošiću u Zagrebu, te Ljudevitu Gaju u Krapini.

Od 1921. živi u Supetru, gdje je uzalud nastojao osnovati školu za umjetničku klesariju. Oduzimanje narudžbe Petrinovićeva mauzoleja u Supetru, djela što ga je smatrao životnim, zadao mu je težak udarac. Živio je do smrti u potpunoj bijedi. Umro je u splitskoj bolnici, a pokopan je na supetarskom groblju.

Zbog svoje potpore hrvatskom preporodu bio je nerijetkom meta napadima talijanaša i talijanskih ekspanzionista, pogotovo dok je radio u Trstu.