Kaštelansko vjenčanje iz snova

Malo drukčiji izbor glazbe sastavni je dio svadbenih svečanosti koje se poslije koronakrize opet, iako u manjem broju, nastavljaju održavati. Ove nedjelje pred oltar će i jedna Kaštelanka. Pripreme su u punom jeku, a to je bio povod Šimi Kovačeviću za podsjetnik na svadbene običaje toga kraja.

Katarinino vjenčanje, prvo veliko vjenčanje u Kaštelima nakon mjera vezanih za koronavirus, i tradicionalno je. Poštovat će se manje više svi kaštelanski običaji.

- Pomažu mi moje prijateljice a njoj njene djeveruše. One na primjer sad rade ukrase za revere na tradicionalni način od ružmarina - kaže mladenkina majka Blanka Perišin.

Zašto baš ružmarin - najbolje zna Spomenka Kokar:

-
Ružmarin je u prošlosti bio znak vjernosti i cura kad bi dala momku ružmarin ona bi ga čekala do vjenčanja - kaže.

I posebni poklončići koji će se podijeliti uzvanicima nose u sebi miris Dalmacije. Za kraj će darivati goste ušećerenim bajamima.

Jedan od običaja koji se još njeguje diljem Dalmacije, pa i u Kaštelima, jest da mladenkin otac kupuje prvu bračnu sobu, a majka sprema dotu. Što se tiče stola i kolača, i tu Kaštelani imaju svoju tradiciju. Napravit će kaštelanske torte te kaštelanski kolač koji je okrugao i simbolizira ljubav.