Instalacija "I'm not a robot" - motiv za razmišljanje

Vrijeme je na riječkom Trsatu bilo i više nego povoljno za predstavljanje umjetničke instalacije koja je dio projekta Europske prijestolnice kulture. Spoj tradicionalne tehnike i uvijek aktualne teme o kojoj se promišlja - dobra je pozivnica za sve koji su u blizini.

Umjetnička instalacija Darka Fritza suhozid  "I'm not a robot", veličine 4 na 44 metra, dio je budućega parka. Studentima i prolaznicima sada motiv za razmišljanje o umjetnoj inteligenciji i snalaženju u svijetu isprepletenome strojevima?

- Možda postavlja pitanje tko smo mi? Baš recimo u ovo doba pandemije bilo je možda izraženo kvaliteta ljudske komunikacije: čovjek čovjeka, koji se djelomično telekomunikacijama daju odraditi, ali dobrim dijelom  i ne - kaže autor Darko Fritz.Nakon dvije godine planiranja - došlo se na ovakvu ideju oplemenjivanja prostora sveučilišnog kampusa.

- Instalacija je u tom smislu jako aktualna jer se svi možemo zapitati jesmo li ljudi? Kad smo najviše ljudi? Pogotovo u ovim kriznim vremenima od kad smo gradili "I'm not a robot" do danas kad ga otvaramo - smatra prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, predsjednica Izvršnog odbora "Kampus kreativnog tima".

Hortikulturalna instalacija dio je programa Riječkog sveučilišta, grada i projekta "27 susjedstava" Rijeka - Europska prijestolnica kulture.

- Sveučilišni kampus planira različite stvari. Ovo je možda jedna koja ostaje kao trajna uspomena i što mi je drago reći, to je zapravo jedan primjer o čemu pričamo od početka. Primjer društvene tradicije, naše baštine, ali u jednoj novoj suvremenoj umjetničkoj implementaciji - kaže Emina Višnić, voditeljica programskog djela Rijeka 2020.

U projektu su sudjelovali udruga "4 grada Dragodid" i komunalno društvo Čistoća, a cijeli će se prostor uskoro još oplemeniti i autohtonim biljkama.