'Glazba prije svega' Zdenke Weber

Knjiga 'Glazba prije svega' koja donosi 360 stručnih tekstova koje je muzikologinja Zdenka Weber  objavljivala od 1995. do 2018. u tjedniku za kulturu Hrvatsko slovo predstavljena je i u Varaždinu.

– Bilo da sam bila u Zagrebu, Varaždinu ili negdje još dok sam bila na mandatu u Beču – pisala sam, izvješćivala, na neki način, ja uvijek kažem, proslavljajući druge proslavila sam sebe, kazala je Zdenka Weber.

Neprocjenjiva je to pomoć muzikolozima, koji neprestano istražuju tu materiju.

– Sada ne moramo tragati po arhivima dalje nego sve nađemo u njezinoj zbirci knjiga. Ovo je tek jedna od mogućih knjiga Zdenke Weber  koje se tako mogu napraviti jer je njezin doprinos  hrvatskoj muzikologiji i glazbenoj publicistici nemjerljiv, ističe muzikologinja Jana Haluza, recenzentica knjige.

– Posebno mi je drago da se promocija događa evo ovdje u Varaždinu jer su u toj knjizi zabilježeni, dakako, i varaždinski glazbenici… zapravo danas nema živućeg glazbenika, umjetnika, glazbenog pedagoga, koje svi znamo i možda one koje manje znamo, a o kojem Zdenka nije nešto i zapisala, dodala je Eva Kirchmayer Bilić, umjetnička savjetnica

U četrdeset osam godina stvaralaštva gospođa Weber, napisala je više od 4 tisuće tekstova i objavila četiri knjige. Poruka je to mladima – upornost se isplati.

– Treba znati što čovjek želi. Ja sam uvijek željela strano, dakle, jezike i glazbu jer je to sve komunikacija. Jezici su komunikacija da se možemo razgovarati, susretati s cijelim svijetom, a glazba jednako tako, naglašava Weber.
 
Predstavljanje knjige glazbom je zaokružila mlada sopranistica Lucija Spevec, uz klavirsku pratnju Danijela Ota.