Novo arheološko otkriće na otoku Pagu

Još jedno podvodno arheološko otkriće razveselilo je arheologe i stanovnike otoka Paga. Prilikom vježbe ronjenja pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Čakovca uočili su hrpu predmeta na dnu mora. Riječ je o krovnom pokrovu iz antičkog doba.

Kada su ronioci vatrogasci uočili hrpu, naoko građevnog materijala, ipak su posumnjali da je tu riječ o nečem drugom.

- Bilo im je čudno što je to nekakav građevinski otpad, a ipak malo preduboko. Kad su poslali fotografije, bilo je odmah vidljivo da se radi o teretu tegula i imbrexa - kaže Vedran Dorušić, predsjednik Zajednice ronilačkog turizma, HGK.

Drugim riječima, krovnom pokrovu iz doba antike. Novaljsko je područje u to doba bilo na rutama trgovačkih brodova pa je akvatorij pun raznih predmeta i potonulih brodova.

- Amfore iz Vlaške Male, negdje pretpostavlja se prvo stoljeće prije Krista do drugog stoljeća nakon Krista, negdje u tom periodu gdje je bilo stotinjak amfora i dijelovi brodske kuhinje - objašnjava Dražen Peranić, voditelj Centra za kulturu Novalja.
Prvi i Drugi svjetski rat na dno mora odvukli su nekoliko brodova. Ratnih i putničkih. Šest posto turističkog tržišta traži ronjenje kao sadržaj. Za Novalju velik potencijal.

- Mi nismo na početku, ali imamo još jako, jako puno posla da bi nam turistički proizvod turističkog ronjenja bio prepoznatljiv u Novalji s obzirom na to da novaljski akvatorij bilježi iznimna, iznimna nalazišta - kaže Marina Sćiran Rizner, direktorica TZ-a Novalja.

Sva nova nalazišta uredno se prijavljuju Ministarstvu kulture i konzervatorskom odjelu, a ona najatraktivnija pokrivaju se čeličnim kavezom. No i iz takvih kaveza nestaju vrijedni predmeti.

- Doslovno je to nekakav kriminalni biznis dok pravi ronioci, pogotovo gosti stranih zemalja, dolaze tu da bi uživali u podmorju - naglašava Vedran Dorušić.

Hrvatska po podvodnom blagu može stati uz bok Grčke, ali morat će više učiniti za njegovu promociju i zaštitu.