Pismo Van Gogha i Gauguina prodano za 210.000 eura

Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin, u kojem opisuju posjete bordelima i govore o budućnosti umjetnosti, prodano je na dražbi za 210.600 eura.

Pismo je kupila u utorak u Parizu Zaklada Vincenta van Gogha i izložit će ga u svom muzeju u Amsterdamu. Umjetnici su napisali to pismo francuskom slikaru Emileu Bernardu krajem 1888. tijekom boravka u francuskom gradu Arlesu, gdje zaklada također ima muzej.

Pismo, napisano tjedan dana nakon što se Francuz Gauguin pridružio Nizozemcu Van Goghu u njegovoj kući u Arlesu, govori Bernardu o njihovim raspravama o umjetnosti i njihovom radu.

- Sada nešto što će te zanimati - posjetili smo neke bordele i vjerojatno ćemo tamo često kako bismo radili. Gauguin trenutačno radi na platnu istu noćnu kavanu koju sam ja slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti divna stvar, stoji u pismu.

Zaklada Vincenta van Gogha je priopćila da je to pismo najvažniji dokument van Gogha koji ne posjeduje nijedan muzej te da je to jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.

- Njihov umjetnički dijalog bio je nezaustavljiv tih dana i čak se nastavljao u bordelima i u ovom pismu, navodi zaklada.

Van Gogh opisuje Gauguina u pismu kao neiskvareno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijom. Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali se njihov odnos pogoršao. Otišao je nakon što je Van Gogh pretrpio živčani slom i odsjekao si dio uha.