Iako je prošao devedesetu, Jura ne miruje

Često se dogodi da nam se ništa ne da raditi, da se uhvatimo kako ljenčarimo pred pred televizorom. Deda Jura, iako je prošao 90-tu, ne miruje. Izrađuje od drveta sve što mu padne na pamet ili što netko naruči. Na svježem zraku, nedaleko od vreve grada, uz cvrkut ptica još uvijek uživa u poslu.

Iako je prošao 90-tu godinu života, Jura Čorak iz Gorščice na obroncima Zagrebačke gore, ne miruje, kaže da ne može bez posla. I slučajne prolaznike oduševi pogled na drvene nebodere i kućice za ptice u dvorištu njegove kuće.

Od drveta, kojeg sam prikuplja, po narudžbi ili što mu padne na pamet, izrađuje deda Jura različite stolice, stolove, sanduke i košare za drva, ljuljačke, kućice za domaće ljubimce, ležaljke za sunčanje...

Izradom ovih predmeta aktivnije se počeo baviti kad je, 90-ih otišao u mirovinu. Radio je mnoge poslove u šumarstvu i uvijek je prebacivao norme i bio jedan od najboljih. Četrdeset godina bio je lugar. Počeo je na Plitvicama, gdje je rođen u Čorkovoj uvali, a nastavio na Sljemenu.

Volio je nekada voziti i motore, a radio je i kao ugostitelj. Dan mu, kaže, brzo prođe. Voli i zakartati sa svojim društvom.

Ovdje, u vikendicu, podno Sljemena, preselio se iz Sesveta nakon suprugine smrti. Daleko od prometne vreve, okružen zelenilom uživa u svojim drvenim majstorijama. Uskoro planira proslaviti 90. rođendan sa kćerima i sinom, unučadi i praunučadi te prijateljima, jer nije mogao ranije zbog pandemije. Iako su ga zdravlje i godine pomalo usporili radi svaki dan osim nedjelje, jer mu je tako ističe, lakše nego besposleno sjediti.