Čarolija glazbe i filma u Vukovaru

Vukovarci su sinoć uživati u jedinstvenoj čaroliji glazbe i filma. Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada u Vukovar donose tri večeri glazbe i filma uz projekcije kultnih filmova Charlieja Chaplina.

- Dva nijema filma, 'Mališan' i 'Pasji život', prikazali smo u jednom drugačijem izdanju. Publika je imala priliku vidjeti filmove koji su nijemi, ali opet s glazbom, i to daje jedan poseban sjaj, rekao je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Izvedbe su dio europskog projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, a rezultati projekta potvrđuju da glazba i film doista spajaju ljude i pričaju svima znan jezik.

- Pokazalo se da, kad se jedan takav projekt dobro osmisli, i plasira se publici, ona će sigurno doći. Na ovaj se način stvara nova publika. Prije svega muzika koju filharmonija izvodi u povodu 130 godina Chaplinova rođenja je bezvremenska, napomenuo je Milan Radulović, direktor Muzičke omladine Novog Sada.

U projekcijama uživaju svi posjetitelji - od 7 do 77 godina: Pokazujemo svakim danom da se život u Vukovar vraća, što nam je drago, smatra Vukovarka Anica Špoljarić.

Ravnateljica vukovarskog muzeja Ruža Marić napomenula je da je Zagrebačka filharmonija već više od 20 godina gost Vukovara: U svim svojim nastupima, od srušenog dvorca Eltz pa do današnjeg dana,  promovira glazbenu kulturu i kulturnu baštinu grada, zaključila je Marić.

Ako vrijeme posluži, projekcije će se danas i u petak održati u perivoju dvorca Eltz, pod zvjezdanim nebom uz samu obalu Dunava.