Razglednica s Brijuna

Prve dolaske turista bilježi i nacionalni park Brijuni. Donosimo vam razglednicu s otočja koje je nekad bilo rezervirano samo za elitu. Danas, pak, u njegovim ljepotama mogu uživati svi.

O rajskom otočju Brijunima zna se mnogo. No uvijek ovdje ima još priča za ispričati. Jedna takva priča je o ovoj zgradi. Simbol je Brijuna i zove se čamčarnica.

- Ideju za samu gradnju čamčarnice potaknuo je austrijski poduzetnik i industrijalac Paul Kupelwieser koji se dosjetio da nad jednim običnim spremištem za čamce doda i stambeni dio, priča muzejska pedagoginja Lena Puhar O'Grady.

Pristajale bi tu austrougarske dame. Vjerojatno na neku od veličanstvenih zabava koje su se tu priređivale. Možda su se neke došle baviti sportom, biciklirati, a možda i igrati polo u kasnijim godinama, kaže biologinja Alena Sprčić.

A evo i romantične priče o jednoj drugoj dami. Slonica Lanka na rajskom otočju čeka Sonnya, svoju izgubljenu ljubav. Vodičkinja Branka Biloš priča kako je Lanka bila jako tužna kad je Sonny uginuo. Bilo je i suza, dodaje. No hrabra je Lanka. Igra s timariteljima uvijek je oraspoloži, kao i hrana. Dnevno pojede 50, 60 kg sijena, voća i povrća.

Ove male priče tek su dio mozaika Brijuna. Otočje skriva još mnogo priča. Najbolje da ih sami otkrijete.