Nastavlja se obnova bazena u Stubičkim toplicama

Obnova bazena kod Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama kasni jer je pronađen još jedan izdašan izvor termalne vode. Bazen će biti gotov do kraja listopada, a osim za pacijente, bit će otvoren i za građane.

Nakon nekoliko mjeseci zastoja, nastavlja se obnova bazena u Stubičkim Toplicama. Radove je usporila pandemija, ali i izmjena projekta zbog otkrića novog izvora.

- Kod iskopa su radnici naišli na izvor termalne vode velikog kapaciteta od 10 litara u sekundi i temperature od 58 stupnjeva, kaže Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. 

Gradnja bazena stoji 22 milijuna kuna, u njemu će biti najmodernija tehnika za terapije pacijenata, a dio će biti otvoren za građanstvo. Na ovom je mjestu i nekoć bilo kupalište, bolnica se nada i povratku turista u, od milja zvane "Stubake".

Pacijenti su se već vratili, bolnica popunjava kapacitete, uz stroge protokole.

- Ništa više nije isto kao prije. Danas radimo ali imamo mjere protokola koje poštivamo kako bismo maksimalno smanjili mogućnost da se koronavirus ponovo pojavi u bolnici, objašnjava Boris Kasun, fizijatar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Nema ulaska u bolnicu bez maske i postupka trijaže. Na terapijama je veći razmak među pacijentima, prostorije se dodatno prozračuju i dezinficiraju.

- Ova situacija s koronom i potresom mi je naštetila zdravlju i ovdje sam tako sretna i vesela, svi su ljubazni i pomažu mi u održavanju tjelesne kondicije, ističe Nikolina Korečić, Zagreb.

Smanjuju se liste čekanja, na red su najprije došli oni koji su zbog epidemije morali prekinuti liječenje.

- Nisam odmah mogao doći, operiran sam 2.3., ali pošto je korona došla, nisam mogao doći. A poslije nisam dugo čekao, govori Miroslav Kosovec, Zagreb. 

Posjeti su dopušteni, ukinut je zahtjev za negativni test na koronavirus prije rehabilitacije. Bolnica još priprema i projekt gradnje lječilišnog hotela. Pokazalo se, naime, da se kod nas na rehabilitaciju u prosjeku čeka dulje nego u ostatku Europske unije.