Stara reklamna platna dobila novi život

Stara reklamna platna dobila su novi život: u postrojbama spasilačkih službi sada služe kao torbe za opremu. Toga se dosjetila zagrebačka tvrtka za oglašavanje na velikim reklamnim panoima. Vatrogascima i Gorskoj službi spašavanja već su donirali dvjestotinjak komada.

Reciklirane torbe kod vatrogasaca su položile sve testove.

- Jako su izdržljive, kvalitetne su za rad na visini i vožnje kroz požarišta - kaže Damir Ljubić, voditelj odjeljenja u JVP grada Zagreba.

Dobili su više od pedeset torbi u nekoliko veličina. Sada su dio redovite opreme u svim postajama zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

Manje torbe, 25-litarske, služe za prijenos vatrogasnih užadi, a druge, veće torbe, služe im za prijenos vatrogasne zaštitne opreme.

Zagrebački vatrogasci rabljena platna upotrebljavaju i kao cerade za pokrivanje oštećenih krovova.

A novim torbama zadovoljni su i gorski spasioci.

- Kao prvo recikliramo materijale, dosadašnji panoi koje koriste nekakve firme za vlastitu promociju su postale alat za spašavanje - naglašava HGSS-ovac Petar Prpić.

Sto torbi koje su dobili kroz donaciju spomenute tvrtke su u cijeloj Hrvatskoj raspoređene kroz 25 stanica HGSS-a. Projekt jednostavno nazvan 12x5, prema najčešćoj dimenziji reklamnih plakata, osmislila je zagrebačka tvrtka za  oglašavanje.

- U projekt su uključeni i naši klijenti koji su odobrili da se ta njihova reklamna platna recikliraju, a ne uništavaju i dakako surađujemo s lokalnim proizvođačima koji su, naravno, plaćeni za svoj rad. Znači potpomažemo lokalne proizvođače - kaže Iva Anić, Anić Holding Plus d.o.o.

Reklamna platna nastavit će pretvarati u torbe i poklanjati ih hitnim službama.