Jedro, koje je preplovilo Atlantik, pretvoreno u haljine

U Splitu je sinoć otvorena izložba Tonke Alujević pod nazivom 'Od jedra pod kojin san plovila'. Riječ je o jedinstvenoj modnoj kolekciji unikatnih haljina sašivenih od brodskog jedra s pomoću kojeg je preplovila Atlantik - od Splita do Kariba.

Jedro je bilo dovoljno veliko da se napravi deset modela: Ja sam izjavila da u toj vešti možete pasti u more, i neće joj se ništa dogoditi, pa sam onda išla probati je li to istina. Sa svojom prijateljicom Gordanom Dragojević sam napravila eksperiment tako da sam zaronila u njoj, i bila je odlična. Lijepo se se ponaša pod morem, kaže Tonka Alujević.

- Tonka Alujević nosi more i Mediteran i nitko o tome ne može 'splitskije' govoriti no što to ona čini svojim umjetničkim kreacijama, rekla je Nansi Ivanišević-Popovac, predsjednica Udruge Prokultura u čijem je sjedištu i priređena ova izložba.

Ivanišević-Popovac je naglasila kako nas Tonka Alujević ‘uči što je more i veže nas s našim prirodnim okružjem’.

Tonka Alujević je istaknula kako su prilikom kreiranja ovih haljina pucale igle i konci: Poštimavale su se zakonitost krojačkog zanata, ali jedro je vodilo igru. Ova kolekcija haljina nastala je u dahu, rekla je autorica.

Izložba je postavljena u Kući jezika i kulture na splitskom Peristilu.