Projekt gerontodomaćica ide dalje

U jeku krize izazvane koronavirusom posebno je do izražaja došla briga za starije i nemoćne. Diljem zemlje imali smo primjere nezamjenjive pomoći gerontodomaćica koje su starijima i terapeutkinje, i kuharice i prijeko potrebna pomoć. Kako one vide taj posao - u priči iz Preloga. 

Iako daktilografkinja po struci - nema tog posla koji gospođa Vesna nije radila. Posljednje dvije godine kao gerontodomaćica.

- Ljudi su bili jako zadovoljni, isprva možda malo skeptični ali međutim kad su se priviknuli na nas, postali smo kao nekakav član njihove obitelji, ističe gerontodomaćica Vesna Naranđa.

A zbog proširenja vlastite obitelji Petra je kod svog tadašnjeg poslodavca dobila otkaz. Jedno vrijeme nije mogla pronaći posao a zatim joj se pružila prilika u sklopu ovog projekta. Kaže kako sadašnji posao ne bi mijenjala ni za što.

- Stvarno mi je bilo lijepo s njima raditi, naljepše iskustvo koje sam doživjela. Pomagala sam im u kući, oko kuće, odlazak u dućan njima je to bilo drago ali najviše od svega im je značio razgovor, neka topla riječ, kaže gerontodomaćica Petra Varga.

Nije ni čudno, s obzirom na to da je riječ većinom o samačkim domaćinstvima.

- Kroz projekt je za stalno bilo zaposleno 10 žena gerontodomaćica, a svaka se skrbila minimalno o 4 korisnika. Prijavili smo i nastavak ovog projekta, najavio je Miroslav Hržić, voditelj projekta "Pomozi, zaposli, usreći".

Projekta vrijednog više od 2 milijuna kuna, potpuno financiranog europskim novcem. Iz resornog ministarstva najavljuju i nastavak potpora.

- Gledali smo da bude što manja rupa odnosno da se što prije potpišu novi ugovori sa ženama i nastave brinuti o korisnicima. Sutra ide potpisivanje ugovora za preko 130 projekata vrijednih 250 milijuna kuna diljem cijele Hrvatske, poručio je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Jer skrb o starijim i nemoćnim osobama neće nestati preko noći, a upravo im ta skrb vrlo često znači sve.U baranjskim općinama Bilje i Popovac 25 žena uključeno je u projekt "Pomoć sebi i drugima", koji je dio nacionalnog programa zapošljavanja žena "Zaželi". Projekt "Pomoć sebi i drugima", vrijedan više od 4.200.000 kuna, broji zadnje dane. 

- Mi bi voljeli da nastavimo dalje, jel do sad su korisnici zadovoljni bili,na mi isto također. Jer njima je bila dovoljna topla riječ i pomoć u kući, kaže gerontodomaćica Milena Vlajnić.

Tomu se nadaju i stariji i osobe u potrebi iz tih dviju općina. Jer mnogima je pomoć gerontodomaćica zlata vrijedna.