Očuvana tradicija mlinara

U Martinovu Selu u općini Jelenje iznad Rijeke postoji gotovo četiri stoljeća star Gašparov mlin. Uz Rječinu nekada je bilo 27 mlinova. Cijeli je Grobnik živio težački. No proizvodnja brašna održala se - zahvaljujući obiteljskoj tradiciji - samo u Martinovu Selu.

Kao nekad, potpuno prirodnim i tradicijskim načinom - pšenično, raženo i kukuruzno brašno proizvode se vodenici staroj gotovo 400 godina.

- Najprije otvorimo vani vodu, puštamo na veliko kolo, na mlin, i onda taj mlin, to kolo pokreće mehanizam, okreće velika mlinska kola, koja su od kamena, ona su dva, jedno kolo stoji, drugo se vrti, između njih pada pšenica ili kukuruz, i tako ih melje - objašnjava Nataša Maršanić, vlasnica Gašparovog mlina.

Gospođa Nataša Gašparova je unuka - treći naraštaj obitelji mlinara. Dnevno samelje 50-ak kilograma brašna, a sve istoga dana i proda. Mnogo je posla, kaže, pa dobro dođe pomoć njezine unuke Lucije.

- Najviše volim sijati jer znam da ono što ja prosijem, netko će pojesti. Volim se družiti u mlinu, volim kad netko dođe, volim puno biti ovdje - kaže Lucija.

A upravo ih ljubav prema obiteljskoj tradiciji najviše motivira.

Na pitanje - tko će nastaviti tradiciju, Lucija ima spreman odgovor.

- Najprije ću nastaviti ja, a onda će nastaviti moja djeca - kaže.

Mlin je nedavno i obnovljen - od slavonskog hrasta izrađena su nova mlinska kola. Stara su zasluženo umirovljena i postat će spomenik u središtu mjesta. Obnovu još čekaju riječki industrijski mlinovi.

Samo dva i pol kilometra od riječkog Korza, šetnicom uz Rječinu dolazi se do urušena i u bršljan zarasla mlina Žakalj. Izgrađen je u 19. stoljeću - a ondje je, na pet katova, nekad radilo stotinu ljudi. Njegova je priča zasad skrivena u zaboravu, no u budućnosti bi je posjetiteljima mogao otkriti izletnički centar - ako se za njega u riječkom proračunu pronađe potreban novac.