Riječki pečat s dušom

Jedna od najstarijih tvrtki u Rijeci, je svakako riječki Pečat. Kontinuirano radi dulje od 60 godina, a vlasnica, Sofija Ladašić, ponosno ističe kako je riječ o riječkom pečatu s dušom, jer su svi zaposlenici ovdje ostavili djelić svojega srca.

Gospodin Gvido Relini je na istom stroju izučio zanat i dočekao mirovinu. Gravirao je razne grbove, žigove za pečate, brodska zvona. Sada podučava Doriana Ladašića.

- Vjerujem da ovdje treba još malo pomoći, pa sam se ponudio i sad sam na praksi, možda nastavim jednog dana firmu ja - kaže Ladašić.

Na istim je strojevima radio njegov djed Adelmo. Učio i radio njegov otac. A sada dolazi njegovo vrijeme. Baka je osigurala poduku.

- Ja sam prema svima bila fer i koga god zovem od bivših zaposlenika koji su sad u mirovini, oni će se svi odazvati. I rekli su mi, koliko god treba vremena za unuka, oni će ga potrošiti i oni će ga naučiti raditi - kaže Sofija Ladašić, vlasnica Pečat d. o. o. Rijeka.

Gospođa Sofija je vlasnica tvrtke, a Kristina Belaić je direktorica.

- Nećete vjerovati, ali 90 posto novoosnovanih firmi radi nove pečate, onda radimo i za državnu upravu, radimo pečate s grbovima, to je posebna procedura, za školu, fakultete, sveučilišta - objašnjava Belaić.

Svakoga dana pokreće strojeve koji su mnogim Riječanima osigurali mirovinu.

- Pečati su se radili i žigovi i kliješta za plombiranje za sve razne poštanske urede, od Slovenije do Crne Gore, Makedonije. A osim toga tu su i škole, sudovi, sad javni bilježnici - kaže.

Pečat je jamčio vjerodostojnost isprave. I nekada i danas. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci čuva se zbirka pečata značajna za ovaj kraj.

- Rijeka ima zapravo tu jednu instituciju, da tako kažem, poduzeće Pečat koje doista ima jako dugu tradiciju izrade pečate. Inače su pečate prije izrađivali posebni obrtnici. Pečat se izrađivao graviranjem, zapravo dubljenjem metala i to je jedna grana u području obrta zlatarstva. Škole za ovaj posao - nema - objašnjava Tea Perinčić, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja u Rijeci.

Znanje se prenosi s majstora na šegrta - kako nekad, tako i danas. A zahvaljujući vjeri gospođe Sofije i trudu Dorijana - ovaj obrt u Rijeci - ima budućnost.