Radionica o odgovornom roditeljstvu

Kako pravilno odgajati djecu od najranije dobi? S tom se ulogom mnogi teško nose a Informativni pravni centar iz Slavonskoga Broda odlučio je osnažiti mlade romske obitelji. U sklopu projekta Razvoj odgovorne manjinske integracije kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pomažu tako i smanjivanju socijalne isključenosti romske nacionalne manjine.

Radionica o odgovornom roditeljstvu mladim je Romkinjama prilika da nauče više o najtežoj životnoj ulozi. Ljilja Radić ih okuplja i animira, usput i sama uči. Ima petero djece i četvero unučadi. I ona, kao i svi, ima bezbroj pitanja i nedoumica. A želi naučiti i o pravima žena jer, kaže, puno njih nisu znale što je nasilje u obitelji. Uz to, romske su obitelji više nego ostale opterećene socijalnim pritiscima i ekonomskim teškoćama.

- Što je dodatno opterećenje, uključivanje u zajednicu koja ipak tu ima predrasuda i određena ograničenja koja njima značajno otežavaju život - kaže Davorka Čavar Lovrić, klinička psihologinja i suradnica na projektu.

Dragocjena je zato suradnja sa slavonskobrodskim Informativno-pravnim centrom. Povjerenje grade već godinama, a ove su radionice tek dio upornog rada na uključivanju romske nacionalne manjine u zajednicu.

- Osnažujemo i podižemo razinu znanja i kompetencija o pravilnom odgoju djece, vođenju kućanstva, upravljanju novcima kako bi se podignula kvaliteta života - objašnjava Mirela Jagodić, Informativno-pravni centar Slavonski Brod.

Pružaju im i besplatnu pravnu pomoć u borbi s administracijom, ali i emocionalnu podršku koja ohrabruje i najranjivije.