Bebe rode spremaju se na prvi let

Sela Bjelovarsko-bilogorske županije ovih dana nude izniman prizor iz ptičjeg svijeta. U gnijezdima roda ptići se spremaju na prvi let, idealno je to vrijeme za zaštitare prirode koji pomno bilježe razvoj populacije te vrste koja je i pravi pokazatelj očuvanosti okoliša.

Od stupa do stupa, od krova do krova. Gotovo 240 gnijezda tročlana ekipa treba provjeriti u tjedan dana. Toliko je vremena na raspolaganju - dok ptići ne ojačaju i ne polete.

- Gnijezda se baziraju gdje ima više hrane i oko 2 000 km napravimo u jednom prolazu što se tiče monitoringa - kaže Milan Obranović, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

Ovdje, u Galovcu nedaleko od Bjelovara, čak je 9 gnijezda. HEP-ovi nosači postavljeni za nove, mlade parove također se postupno popunjavaju.

- S obzirom na to da smo 2017. imali veliki baby boom roda te se sad vraćaju nazad i evo lani smo imali 8 nosača koji su se popunili s novim mladim parovima koji su došli - otkriva Spomenka Mlinarić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije.

No bijelim je rodama najljepše s ljudima. Dovoljno hrane, ali i briga za njihovu sigurnost vraćaju ih i na krov obitelji Marčetić. I to u zanimljivo vrijeme.

- Moja su djeca rođena kćer 20. a sin 24., rode nam dolaze uvijek u to vrijeme na nečiji rođendan su već tu, uglavnom one su rođendanski pokloni - kaže Marija Marčetić iz Galovca.

Gnijezda je na krovovima ipak sve manje. S izumiranjem sela odlaze i rode. Ovdje su se, misli vlasnik, uplašile visokog drveća.

I nije samo naknada od 700 kuna na godinu razlog zbog kojeg se nadaju njihovu povratku. Rode su tradicija i baština, bića s kojima se i za koje se živi.