Plavi ceker - priznanje za izvrsnost

Proizvodima 23 hrvatska OPG-a otvoren je put prema zagrebačkim restoranima. I to zahvaljujući naljepnici "Plavi ceker" koju dodjeljuje Grad Zagreb i koja jamči kvalitetu.

Mladen Dujmović
istarski je proizvođač pršuta koji je u tom poslu već 22 godine. Oznaka "Plavi ceker" - za njega je priznanje za izvrsnost, ali i za dugogodišnji trud.

- Cijeli život se borim za hrvatsku sirovinu da stvorimo hrvatski proizvod i to me potaklo da se javim i na taj dio priče jer imamo porijeklo sirovine, imamo izvornost i jednostavno nemamo se što sramiti, naša roba je najbolja roba - kaže Mladen Dujmović, vlasnik OPG-a.

Pod sloganom - "Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola" - mali i srednji domaći proizvođači predstavili su se s 13 kategorija proizvoda. Uz suhomesnate delicije, ulje, med, vino, razne vrste sireva - u društvu najboljih našli su se i ribari.

- lmamo preradu ribe, imamo marinirane hobotnice, pepefiš - paprika punjena inćunima i to je naš najprodavaniji proizvod - kaže Živko Draž, vlasnik OPG-a.

Oznaka izvrsnosti dodjeljuje se na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb. Licencija se izdaje na 3 godine, a proizvodi podliježu strogim kontrolama.

- Senzorski proizvodi moraju biti izvrsni i kemijski besprijekorni i time dokazujemo kvalitetu - senzorsku izvrsnost tih proizvoda - kaže Emil Tuk, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Zasad se proizvodi s naljepnicom "Plavi ceker" mogu kupiti na zagrebačkim sajmovima i tržnicama, a u planu je otvorenje trgovine na Dolcu.