Branitelji s motikom u borbi za svoj proizvod

Korona kriza mnogima je otežala poslovanje, ali bjelovarskim poljoprivrednicima bila je motiv za okupljanje u Zadrugu "Bilogorska košara" o čijem su osnutku dugo razmišljali. Ne sumnjaju u uspješan plasman jer ističu - domaći proizvod  posljednjih je mjeseci iznimno tražen.

Obitelj Džolan iz Rovišća proteklih mjeseci imala je pune ruke posla! Sezonsko povrće iz plastenika koji se prostiru preko jednog hektara, plasirali su internetskom prodajom diljem bjelovarskog, ali ponajviše zagrebačkog područja.

- Isto nam je kao što je bilo do sada jedino što je malo teže fizički, jer se ide doslovno od vrata do vrata da bi se mogle veće količine dostaviti, kaže Sabina Džolan. Dodaje kako su se više okrenuli domaćim proizvodima. A posebno je, kaže - skočila prodaja presadnica.

S druge strane sok od kupina te brojni drugi voćni proizvodi teže se plasiraju ove godine. Sajmova diljem Hrvatske na kojima je najviše prodavao - nema, govori Dejan Sabolović iz Bjelovara. Od ostvarenog prometa od 1. do 30.6. prošle godine, ove godine je, tvrdi - ostvario samo 10 posto.

Borba protiv prekupaca, lakši plasman domaćih proizvoda, kakve kupci sve više traže - ciljevi su novoosnovane braniteljske radno-socijalne zadruge "Bilogorska košara".

- Znači, stvarno udruživanje u onom pravom smislu: zajedništvo, zadrugarstvo. Da jedan drugome uskočimo u pomoć, da se podijelimo, da ne radimo svi sve nego da točno odredimo tko će biti proizvođač, a tko će raditi preradu. To je bit u startu, a zatim i otvaranje jedne trgovine u našem prelijepom gradu, najavljuje predsjednik zadruge Nenad Horvat

- Idemo baš striktno s prodajom iz vlastite proizvodnje. Bit će naravno mogućnost i otkupa drugih proizvoda, ali znači strogo proizvodnja na vlastititm OPG-ovima, obećava upravitelj zadruge Dario Mustač.

Među članovima prevladavaju hrvatski branitelji koji su se nakon rata primili motike. Od jeseni zadrugari će plodove svojega rada prodavati u trgovini u samom središtu Bjelovara, za koju će im Grad dati besplatan prostor.