Mike je iz Praga u Split stigao biciklom

Nevjerojatan izazov pred sebe je postavio, ali i uspješno svladao hotelijer, pustolov i zaljubljenik u Hrvatsku, inače osnivač humanitarne zaklade Sport2Life, Mike Saran. Na biciklu je prešao više od 1200 kilometara od svog doma u Pragu sve do plaže hotela u Splitu.

Kada je došao u Split kao pravi Splićanin, kaže Mike, obišao je pobjednički krug oko Poljuda. No ipak doček na krajnjem odredištu, na plaži ispred njegova hotela, bio je vrijedan svakog prijeđenog metra.

Za takav pothvat odlučio se iz više razloga, a glavni je bio, kaže, to što zbog pandemije pet mjeseci nije bio u Hrvatskoj. Zavjetovao se da će čim popuste mjere, ako treba i pješice, doći do Splita, ali sjetio se bicikla i tako je krenula avantura.

- Ovo sam učinio zbog tri razloga. Prvo, kako bih nadahnuo druge, ali i sam sebe, na životne izazove. Drugo, želio sam skrenuti pozornost na zakladu "Sport za život", kojoj je cilj potaknuti mlade na sportski život i boravak u prirodi. I treće, mislim da se ljepote Hrvatske na ovaj način mogu najbolje istražiti, rekao je.

Kiša ga je ispratila iz Češke, pratila dijelom kroz Austriju i Sloveniju, a onda ga je u suncu dočekala Lijepa Naša. Došavši u Hrvatsku, prvu je stanku imao pokraj dvorca Trakošćan, a onda dalje preko Zagreba prema moru - najtežom dionicom puta.

Zanimljivo je i to da je Mike bicikl kupio samo sedam dana prije nego što je krenuo iz Praga. Priznao nam je kako nije iskusni biciklist, osim što ponekad vozi brdski bicikl rekreativno. No, ono što je najvažnije - u duši je pustolov.

Jedna ptičica došapnula nam je da Mike želi kajakom prijeći cijelu Hrvatsku obalu i otoke.