Iz arhive: Što je bila turistička vijest 1972.

Hrvatski je turizam danas zbog epidemije novog koronavirusa pod velikim upitnikom. Zavirili smo u arhivu HRT-a i potražili što je na današnji dan bila vijest u turističkom sektoru. Pronašli smo prilog emitiran 21. lipnja 1972.

Iz njega doznajemo da je tih dana turističko poduzeće Plava laguna iz Poreča otvorilo novoizgrađeni hotel "Delfin" s 1600 kreveta. Hotel Delfin je, kaže se u prilogu, najveći objekt takve vrste u zemlji. Doznajemo i da "pored svih potrebnih pratećih objekata ima kongresnu dvoranu koja može primiti 600 gostiju". Izgradnja hotela stajala je, doznajemo također, 110 milijuna dinara.U prilogu iz 1972. godine doznajemo i da se posljednjih godina broj automobila u Splitu povećao za nekoliko tisuća, dok je parkirališni prostor ostao isti.

"Zbog toga su već sada zapažene gužve i jak pritisak, osobito na rivi kamo vode svi putovi motoriziranih Splićana i turista", doznajemo u prilogu od spikerice Helge Vlahović. Prema riječima stručnjaka urbanističkog zavoda Dalmacije, nijedno novo parkiralište neće biti uređeno do glavne sezone, navodi se također.Doznajemo i da se u turističkom naselju Katoro u Umagu završava izgradnja najmodernijeg zabavnog centra u Europi. Pored prostora za razne zabave, najavljuje se, centar će imati i nekoliko gurmanskih restorana, uređenih u nacionalnom stilu. Doznajemo i da će se za izgradnju zabavnog centra utrošiti oko 25 milijuna dinara, a godišnje će se ostvarivati promet od 10 milijuna.


U ovim vijestima doznajemo i da Dubrovački aerodrom produžuje svoju pistu za još 330 metara. Uskoro će radovi biti završeni i tada će Dubrovnik biti naš prvi aerodrom na koji će moći sletjeti najveći putnički avioni tipa Boeing 747. Nova dubrovačka pista bit će, doznajemo, ujedno i najdulja - ne samo u Jugoslaviji već i na Balkanu.

Uz sve bojazni da će turistička djelatnost na Krku stagnirati, ipak je posljednja "najezda" dokazala porast turističkog prometa, doznajemo tada iz vijesti. Zadovoljna je, kaže se, bila i Jadrolinija čiji su trajekti bili neprestano u pokretu. Predviđalo se te 1972. u vijestima da će početkom srpnja doletjeti prvi zrakoplovi s američkim turistima. 

Hotel Plat u ovim se vijestima spominje kao objekt koji s 1240 kreveta spada u red najrentabilnijih turističkih objekata na području Dubrovnika, pa se kao ilustracija spominje da su godinu ranije u tom hotelu ostvarili bruto promet od 28 milijuna i odvojili u fondove 6 milijuna i 800 tisuća dinara. Doznajemo i da je prosječni osobni dohodak po jednom zaposlenom iznosio oko 1900 dinara.


U izvještaju doznajemo i kako se restoran Sarajevo ugostiteljskog poduzeća Aspalatos nakon preuređenja popeo visoko na ljestvici kvalitete splitskog ugostiteljstva. To je, spominje se, ujedno i jedini lokal u Splitu koji radi do ponoći, čime je grad pod Marjanom, poznat i kao jaki tranzitni turistički centar, konačno uspio osigurati kasnim posjetiocima topli obrok i poslije uobičajenog restoranskog fajrunta u 22 sata.

Pogledajte i ostale turističke vijesti emitirane na današnji dan 1972.: