Lupinova "Majka hraniteljica"

Iako je najpoznatiji kao kontroverzni fotograf svjetskog glasa, varaždinski umjetnik Stephan Lupino posljednjih godina svoju kreativnost izražava u - skulpturi. Svojim je likovima žena dosad oplemenio tri javna prostora, a posljednju krasi - bezvremena simbolika.

"Majka hraniteljica" skulptura je u bronci visoka gotovo četiri metra. Stephan Lupino darovao ju je Gradu Varaždinu. Potaknut svjetskom krizom, odlučio je napraviti zaokret i prestati raditi na proročansko-apokaliptičnom opusu.

- Radi toga sam sada krenuo u malo optimističnom duhu, pogotovo sad poslije korone i ovog svega što smo prošli kao nacija. I došla mi je ideja ta majka hraniteljica i tu je sad izvedba, kazao je Lupino.

Arhetipski simbol u viziji i maniri "lupinzima" - ima dva lica i tijela.

- I sad neka si to svatko protumači kako zna. Ima puno tumačenja tu, ali je optimistično, ali je nadahnuto božjom energijom. Ja mislim da je to jedna od mojih najjačih skulptura, rekao je.

Skulptura se nalazi ispred Sveučilišta Sjever, smještenog u bivšem kompleksu vojarne, a pohađa ga četiri tisuće studenata. Tamošnji POS-ov kvart u deset godina razvio se u najveće varaždinsko naselje.

- Skulptura Majke hraniteljice nije samo simbol ženskoga principa, nego je i simbol prirode. Tako da mislim da ona najviše pristaje ovdje, ovdje ima najviše mladih obitelji, ovdje dolaze mladi ljudi, studenti. Kao jedan vid umjetnosti koji želi osvijestiti tu potrebu da živimo u skladu s prirodom. Zahvaljujući njemu koji je svoju ideju, svoju skulpturu donirao, mi smo samo platili odljev, rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Dogodine se nastavlja s umjetničkim oplemenjivanjem javnih prostora Grada, pa će stručno povjerenstvo odabrati najkvalitetnije od pristiglih radova.