Isprobajte hamburgere bez mesa na Vege sajmu

Premda smo se naviknuli na hamburgere od mljevenog junećeg mesa, svi koji se danas nađu na Trgu bana Jelačića mogu probati čak tri vrste hamburgera u kojima nema mesa.

- Sami popečci su od slanutka i integralne riže, s paprikom i začinima da se dobije ta struktura slična mesnoj pljeskavici, a opet jedna zdravija varijanta, objašnjava Alen Crnčan, izlagač na Vege sajmu.

Od prehrambenih proizvoda, u ponudi je sve što vam padne napamet - od kruha i gljiva preko proizvoda od konoplje do egzotičnog voća.

- Jako popularna u zadnje vrijeme je pitahaya, zmajevo voće, koja je ono baš - šećer, šećer. I cherimoya, koja je sestra indijanske banane ili graviole. Za njima je baš velik interes, kaže Ivan Šulog, izlagač na Vege sajmu.

Organizatori ističu zbog čega bi sv barem na mjesec dana trebali probati biti vegani.
- Samo da kažem da svaki drugi građanin Hrvatske umre od bolesti srca i krvnih žila. Sigurno nam to nije od previše konzumacije zelja, mrkve i drugih biljnih proizvoda, nego zbog konzumacije mesa, mlijeka, jaja i životinjskih proizvoda, poručuje Luka Oman, organizator Vege sajma.
Osim prehrambenih proizvoda, tu je i kozmetika ali i veganska obuća, koja se izrađuje po narudžbi.a cijenom od stotinjak eura po paru sasvim je konkurentna konvencionalnim prozivodima.
- Kad hodate u njima praktički kao da ste bosonogi, mogu se znači savijat, u bilo kojem smjeru, bez problema i ful su lagane. Znači, u njima nema nikakvih sastojaka životinjskog podrijetla, ističe Iva Pavlović, izlagačica na Vege sajmu.

Vegesajam otvoren je do 20 sati, a svi koji ga danas ne stignu obići, novu će priliku imati u rujnu, kada će se održati Vege festival.