Prirodna kozmetika - sve što namažete na kožu, možete i pojesti

Na hrvatskom istoku sve su prepoznatljiviji proizvodi mlade Osječanke kojoj ideja ne nedostaje, a kreativnost je pretvorila u sve unosniji posao.

Martina, po struci agronomka i fizioterapeutkinja, od kozmetike je uvijek željela više, a ponajprije da bude bez kemije. Stvorila ju je sama, pa upotrebljava samo sirovine koje imaju ekološki certifikat - od hladno prešanih ulja do zobi. Misao vodilja njezine čarolije je da sve što namažete na kožu, možete i pojesti!
- Sirovine koje koristim, npr. kakao maslac hladno tiješnjeni koji se koristi za proizvodnju čokolade, možete gricnut i neće vam ništa biti, poručuje Martina Karalić.

Iako nikada nije sanjala da će njezini proizvodi naići na golemo zanimanje, čini se da su ljudi sve više ekološki osviješteni. Narudžbe stižu ne samo iz Hrvatske, nego i iz Singapura, Amerike, Irske.

- Mikropoduzetništvo kakvo kakvo ja radim je nešto što promovira jako visoku kvalitetu, vrlo male serije i zapravo ljudi kuže što je to. Ljudi su sve više obrazovani, sve se više interesiraju za ono što će koristiti njihova djeca i oni sami, objašnjava Martina.

Prije sto godina, dok je imao 20 tisuća stanovnika, u Osijeku je radilo više od tisuću obrtnika. I danas je mikropoduzetništvo u gradu vrlo jako.
- Vremenom stasaju, ljudi se šire, proširuju svoje tržište i onda upošljavaju i druge ljude i brinu o tim ljudima koji postaju članovi obitelji, kaže Dragutin Grabarović, predsjednik Udruženja obrtnika Osijek.

Tako i planovi ove mlade poduzetnice rastu - trenutačno proširuje laboratorij, a iako je dosad sve radila sama, ipak će trebati pomoć.

- Moja kreativnost zapravo nikad ne prestaje što je super. Naravno da su neki novi proizvodi na vidiku, ali o tom potom, sad nećemo sve baš otkrit i i još su neki proizvodi i na testiranju, ističe Marina.

Testiranja su skupa, a proizvodnju poskupljuje i to što ne proizvodi velike količine, no unatoč tomu, ona živi svoj san. A kvalitetu prepoznaju i najmlađi koji kreme - malo mažu, a malo i degustiraju.