Brački turisti na dva kotača

Prema prvim rezultatima sustava eVisitor tijekom vikenda je ostvareno 185 tisuća dolazaka i 842 tisuće noćenja. Dnevno je u Hrvatskoj boravilo prosječno oko 210 tisuća turista - najviše u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Zadarskoj županiji.

Turista je bilo i u srednjoj Dalmaciji. Na Braču, u Milni i Supetru, odmaralo se gotovo tisuću gostiju, najviše bajkera.

Deseci skupocjenih ljubimaca na dva kotača razbudili su uspavani Brač, popunili otvorene hotele, poboljšali izvanpansionsku potrošnju, koje posljednjih mjeseci nije ni bilo.

- Ne uopće nije bilo dvojbe da li ćemo moći doći, jedino ako bi zatvorili granice, kaže Beti iz Slovenije.

- Posve je sigurno, već sam peti put u Hrvatskoj, drugi put na motociklu, dodaje Daniel iz SAD-a.

Nakon 10 godina proslava rođendana u Splitu, članovi Moto kluba Dalmacija odlučili su se za Brač. Bio je to, kažu nam, pun pogodak.

- Očekivali smo 50 do 70 ljudi. N na kraju je bilo 200 motora tako da je i Jadrolinija morala uvesti izvanredni trajekt, kaže Željan Rakela, predsjednik BMW MK Dalmacija.

U turističkoj Milni sve se preokrenulo preko noći. Umjesto Engleza, Francuza, Skandinavaca, sada dolaze Slovenci, Česi i Slovaci.

- Mislim da je sada više nego ikada važno pokazati da su ti gosti dobrodošli i da im nudimo kvalitetnu uslugu i da se osjećaju sigurno ovdje, poručila je Ana Grassi, direktorica TZ-a Milna.

I u Supetru je ovog produljenog vikenda hotelsko parkiralište bilo puno gostiju.

- Trenutno u Supetrus hotelima boravi 900 gostiju. Destinacije koje smo uspjeli, svim problemima usprkos, privući su Slovenija, Mađarska, Njemačka, Hrvatska, rekao je Damir Vidošević, direktor prodaje,Waterman Supetar Resort.

Pedesetak je to posto prošlogodišnjih lipanjskih brojeva. Rezervacije se više ne otkazuju, a promidžbenim akcijama i nižim cijenama privlače se gosti i za srpanj i kolovoz. Sutra se otvara i novi dio hotelskog naselja s 4 zvjezdice za prvu veliku grupu njemačkih gostiju.