Veliki Godinj skriven u njedrima krša

Donosimo vam priču iz Dalmatinske zagore, dijela Hrvatske koji krije brojne tajne. Ondje je zaselak Veliki Godinj na sjeverozapadnim obroncima Parka prirode Biokovo. Muzejski primjer pučke arhitekture, pravi je biser u kojem vrijeme kao da je stalo.

U njedrima vrgorskog krša, skriven od pogleda, Veliki je Godinj. Biser pučke kamene arhitekture.

- Ovo je moja kuća, tu se rodija otac, dida, tu sam se rodija ja, iza komina, kaže Nediljko Pavlinović.

Urbana gradnja kamenih kuća, popločene ulice, kanali za odvod vode, izdvojene staje za stoku, svjedoci su kulture suživota  čovjeka i  prirode. Živjelo se teško, ali skladno. 

- Ploče su se vadile na vrh Biokova, žene su ih donijele na vrh, rekao je Pavlinović.Raseliše se Pavlinovići po cijelom svijetu, no vatra na rodnom ognjištu još tinja. Ne da joj da ugasne Zavičajno društvo.

- To znači ako bi netko htio prodati kuću onda je prvo mora ponuditi prvom rodu ili obitelji, rođacima, a ako ne onda se o tome brine udruga, objašnjava Nada Pavlinović, Zavičajno društvo Veliki Godinj, Rašćane.

Stranci su dobro došli, ali kao gosti.

- Oni su ovdi prezadovoljni, ne bi išli doma, kaže Anđelka Pavlinović. 

Dio je Parka prirode Bikovo, zbog svoje jedinstvenosti i zaštićeno  kulturno dobro.
- Polako se svi vraćaju selu kao dite materi i sad bi im trebalo pomoći ili kroz fondove ili ministarstvo kulture da se ove kuće sačuvaju i obnove,  kaže Željka Opačak, direktorica TZ-a Vrgorac.

Živi svjedok u kamenu tradicije i običaja. Živ dok je živa čovjeka.