Održivi turizam u hvarskom "fjordu"

Na otoku Hvaru život je oduvijek bio vezan uz ribarstvo. Obitelj Kokić iz uvale Vela Stiniva nije zanemarila ribarstvo, a bave se i poljoprivredom. Možda upravo iz tih i takovih razloga njima ovih dana cvjeta i turizam. Stigli su gosti i uživaju u malom ribarskom naselju koje se smjestilo uz samo more.

Uvala Vela Stiniva nalazi se na sjevernoj strani otoka Hvara u neposrednoj blizini Zastražišća. Ovaj duboki fjord usjekao se u otok, a na samom dnu je lijepo žalo iza kojeg se još prostire plodna zemlja, zasađeni vrtovi, voćnjaci, vinogradi.

Ribaru Mladenu Kokiću najdraža je mala riba. "Šta manja, to bolja. Mali molić to je najslađa riba u moru. Mala girica. A najbolja je manja škarpina, 40 dkg, pa niz kost na gradele. Ali što manja to bolja. Otac mi je bio ribar, ja sam nastavio njegov posao i sada moj sin", kaže.

- Bila je obustava ribolova, tako da neke koće nisu radile dva mjeseca, pa se je riba malo smirila i obnovila. Kad su gosti kod nas onda im pokažemo kako se riba lovi, njima je to zanimljivo. Kad vi stavite svoju ribu na stol, svoje povrće, oni to cijene. To se malo gdje može dobiti, tu kvalitetu domaćeg proizvoda, priča Antonio Kokić.

Osim svježe ribe, svježe je i povrće i voće jer raste u ovoj vali, na hvarskom suncu.

- U vrtu imam zasađene pomidore, tikvice, fažolete, balancane, ima i salate još uvijek. To što sada uspijeva u ovom periodu. Vidite kako su višnje ove godine lijepo rodile. Imamo bijelo i crno grožđe, a u međuvremenu smo posadili mlade smokve koje će jednog dana naslijediti ovaj vinograd kad on bude star i morat ćemo ga vaditi, objašnjava Sanja Kokić.

Ima hvarskog vina i domaćeg maslinovog ulja. A tu su i ljubazni domaćini koji dočekuju goste. Gosti imaju samo riječi hvale. Kažu, vraćat će se.

To je obitelj Kokić, koja cijelu godinu živi na otoku. Možda je zato i njihov turizam održiv, bez obzira na sve krize. Ljeto 2020. je počelo, gosti su već stigli i uživaju s domaćinima.