Veselje zbog novootvorenog vrtića Jelenko u Ćeralijama

U Ćeralijama je otvoren drugi od ukupno 11 dječjih vrtića u Virovitičko-podravskoj županiji čiju izgradnju potpuno financira Ministarstvo poljoprivrede putem mjera ruralnog razvoja. Na taj se način diljem Hrvatske gradi 200 vrtića.

U Ćeralijama žive mnogobrojne obitelji doseljenih Hrvata s Kosova, a ovo je drugi vrtić na području općine Voćin koja je prema broju rođene djece najmlađa u Republici Hrvatskoj.

Do sada su ondje djecu čuvali roditelji, djedovi i bake, a neki su pohađali petnaestak kilometara udaljen matični vrtić u Voćinu. No od sada će pohađati novi vrtić koji može primiti 30 mališana s područja Ćeralija i susjednih Bokana.

Novozaposleno je dvoje odgojitelja i jedna čistačica, a hrana će se dovoziti iz matičnog vrtića u Voćinu. Općina Voćin subvencionira rad vrtića pa roditelji od pune ekonomske cijene plaćaju samo mali dio.

- Jedan korak naprijed nas kao predstavnika lokalne vlasti je da pružimo djeci u Ćeralijama isto što imaju djeca u Voćinu i gradovima. Jednaki uvjeti će biti i u radu, a i u cijeni. Dakle, kao što je u Voćinu 200 kuna tako će biti i u Ćeralijama više od 90% stvarne ekonomske cijene boravka djece u vrtiću, rekao je Predrag Filić, načelnik općine Voćin.

Diljem Virovitičko-podravske županije u tijeku je izgradnja preostalih osam vrtića, a već u ponedjeljak svoja vrata će otvoriti i treći novoizgrađeni vrtić u Sopju.