Hrvatski šaptač golubovima

Dragutin Kuleš iz zagorskog Krušljevog Sela veliki je  ljubitelj ptica. Točnije golubova pismonoša. Kada govori o njima, sav se ozari. Može ih gledati satima i presretan je zbog toga. Miluje ih, tepa im, kao da su djeca.

I sam je bio dijete kada je kući donio prvog goluba. Golub je doduše završio na tanjuru jer nisu imali što jesti pa je, kaže, plakao i jeo. Jer glad je glad. Poslije su se stvari promijenile pa je počeo uzgajati golubove i natjecati se s njima.

- To je moja eskadrila, kaže ponosno i razdragano dok nam pokazuje bijele ptice.

Pismonošama je prirodno da se vraćaju doma, ali na golubaru je da ih stimulira da se brzo vrate. I da ih pripremi, da imaju kondiciju i sve što treba za trke - priča nam gospodin Drago i otkriva da su najbolji trkači ženke koje imaju jaja. Žure kući jer se ptići trebaju izleći.

Međutim njegov je najbolji trkač bio Crvenko. Iz Poljske se vratio u istom danu. Bio je pušten oko 5 ujutro, a vratio se u 22 sata, 17 sati leta u komadu! Crvenko je bio njegov ljubimac, živio je 15 godina, ali nedavno je izgubio u utrci s jastrebom...

- Ženka hrani mlade osam dana. U njoj se stvara sitna kašica i njome ih osam dana hrani. Onda ih dalje počinje muški hraniti. I tako se on brine za njih. Ali brinu se ustvari oboje. Oni su u paru doživotno, nemaju ljubavnike. Nema kod njih da ne mogu jedno drugo podnositi, oni podnose jedno drugo - smije se golubar.

Ženka i mužjak kad pređu 12-13 godina više nisu plodni. Ona ne nese jaja, on ih ne može oploditi. Zato im je znao podmetnuti tuđa. Pa su se ptići izlegli.  Varao ih je jer se tako, kaže, mužjak stimulira za ž̌ivot. To š̌to je još̌ sposoban kao mužjak, da othrani mlade...

Gospodin Drago više se ne natječe sa svojim golubima. Čuva ih samo onako, iz ljubavi. I žao mu je što njegove unuke i sinove to ne zanima.

- Mislim da nakon š̌to ja odem neć́e više biti mojih golubova. Samo sam sina zaribao. Rekao sam mu: "Znaš̌ kaj, sine, u oporuci će pisati da, ako golubovi ne budu još̌ bar 10 godina nakon što ja odem, oporuka ti propada" - smije se gospodin Drago.