Hoće li nautičari spasiti sezonu?

Hoće li nautičari spasiti sezonu? To pitanje često čujemo ovih dana. Brojne su pogodnosti u marinama pa tako i u Dubrovniku. Iz dubrovačke perspektive avioodredišta, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze.

Da nema pandemije, morska kanta kupila bi otpad s morske površine u ACI marini Dubrovnik još prije par mjeseci. Saebin ili uređaj za prikupljanje plutajućeg otpada tako je proradio tek ovih dana. Donacija je to Sunsaila. Jedna od najvećih svjetskih čarter kompanija strahuje kako će se pandemija odraziti na sezonu.

- Možemo jedino čekati i vidjeti što će se dogoditi. Nezahvalna je prognozirati jer se situacija mijenja iz dana u dan. Svaka vlada diljem svijeta donosi nacionalne smjernice, teško je predvidjeti bilo što, kaže Kieth Owen Harvey, voditelj Sunsaila, Dubrovnik.  

Nautičari polako dolaze, nude im se brojne pogodnosti. Tijekom lipnja, primjerice, svi nautičari čija su plovila na godišnjem vezu, ostvaruju besplatne dnevne vezove u svim ACI marinama, a svi ostali nautičari ostvaruju popust od 30 posto.

- Naše partnere smo oslobodili na način da smo oslobodili troškova zakupa.  Također ukinuli smo čarter naknadu od 20% čarterašima, objašnjava Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Svjesni su da je Dubrovnik avio odredište pa da ovise o ponovnom uvođenju međunarodnih zračnih linija. Osobito kada se zna da najčešći dubrovački gosti dolaze s tržišta SAD-a i Velike Britanije.

- Što se tiče Ujedinjenog kraljevstva tu bi koncem srpnja i početkom kolovoza trebale početi letjet zrakoplovne tvrtke iz Velike Britanije kao što su British, easy jet i fly, govori Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Sve naravno ovisi o epidemiološkoj situaciji u uvjetima pandemije teško je bilo što predvidjeti.