Lavanda cvate i u Banjščini

U punom su cvatu polja lavande. Iako se ove mediteranske biljke uzgajaju najčešće na obali čini se da im odgovara i kontinentalna klima na sjeveru zemlje.

Nije Hvar, nego Banjščina. Goran i njegova supruga isprva su imali nekoliko grmova u dvorištu vidjevši da dobro uspijevaju odlučili su posaditi cijelo polje. Uzgajaju dvije vrste. Englesku "pravu" lavandu i takozvane lavandine.

- Lavandini su nastali prirodnim križanjem dvije sorte lavande i oni robusniji, imaju više eteričnog ulja, kaže Goran Orešković, Banjščina.

I oni se u proizvodnji više uzgajaju.

- S obzirom na klimu to je kontinentalna klima paše i jednoj i drugoj. Ona voli prozračno i ne vlažno tlo. Zbog toga joj i ovi brežuljkasti krajevi odgovaraju, objašnjava Orešković.

Svoje proizvode prodaju putem interneta, ali i u suvenirnicama diljem kontinenta i obale. Stoga korona kriza nije zaobišla ni njih.

Posla ima dosta manje i s obzirom kako nam se piše mislim ako bude 30% koliko se očekuje i naš turizam toliko da se pokrije, mi ćemo biti zadovoljni.
Zadovoljni i skromni i u Međimurju. Martinina je majka prije 15 godina posadila prve grmove. Proizvode "na malo" i potpuno ekološki.

- Treba kositi između grmova po redovima, kako je ne bi u biti korov ugušio.  Smatram da lavanda odnosno lavandin koji mi imamo nije dobra samo za nas zato što dobivamo eterično ulje i hidrolat od lavande nego mi se u biti veselimo tome što je i korist svim insektima koji se hrane, objašnjava Martina Sobočan, Železna Gora.

Ove će godine žetva malo kasniti- no barem će dulje uživati u pogledu na ovo mirisno polje.