Anka od graha radi čak i torte

Anka Štabić iz Glogovnice ima sigurno najveću kolekciju graha u nas - pokazala nam je svoju malu riznicu od čak 53 vrste graha. Priča o Anki Štabić iz Glogovnice kraj Križevaca počela je prije 15 tak godina! Prodavala  je sezonsko povrće na tržnici u Križevcima i svoju ponudu od dvije tri najtraženije vrste graha poželjela nadopuniti. Do danas je stigla do 53 različite vrste graha.

- Prvi grah sadim 15. 04. i traje do 1.7. to jest kada počnem saditi svaki tjedan sadim, kada prvi izađe drugi sadim i tako sve do prve berbe, berba traje tri mjeseca, sortiranje i prebiranje traje 4 do 5 mjeseci, kazala je Anka.

Nije svaki grah isti, svaki je za nešto najbolji! Anki su posebno drage domaće starinske sorte.

- Nešto sam naslijedila, imam grah koji je naslijeđe od moje prasvekrve, a ona je čak od svoje bake, znači taj grah ima svoju povijest, a ove ostale kako gdje, snalazila se, mijenjala s drugim proizvođačima gdje sam god vidjela novu sortu ona je bila moja, rekla je Anka.

Ne čudi da u njezinoj riznici ima grah gotovo svih boja i nijansi od  crnog do bijelog. Izračunala je i Anka i koliko zrna graha ide u kilogram.

- Keber koji je malo deblji njega ide dvije tisuće, ovog ide.....pa sve do ovog sitnog kojeg ide osam tisuća zrna, pa zamislite koliko treba raditi prstima da bi to svako zrno izišlo van, dodala je.

Anka sve radi ručno, sadi, okopava i bere i prebire. I ove će godine posaditi 4o kilograma sjemena 53 vrste graha i bude li godina dobra dobiti oko 500 tinjak kilograma plodova.  Visoke sorte trebaju potporu pa za to  Anka za visoke sorte koristi i kukuruz. Iako se čini da je uzgoj graha jednostavan, iskustvo i znanje koje je Ana prikupljala godinama svakom može dobro doći.

- Grah jednostavno posadite ne duboko, treba li grah zalijevati, Ne, jedino kap na kap i to treba biti oprezan, jer ga ...strunt će jednostavno, naglasila je Anka.

Prvo okopavanje Anka preporučuje tek kad naraste do 2o tak centimetara, kad je u cvatnji ne preporučuje  okopavanje.  Grah ne smije biti u travi, i dovoljno je da se tri puta okopa. Niski grah se ne smije ogrtati, samo visoki kaže Anka. Sve svoje savjete o tome kako se uzgaja grah rado će podijeliti.

- Žao mi je ima manifestacije sireva, vina, krušaka, kestena, a nema graha nigdje nema, malo je zaboravljen to me malo rastužuje jer mi smo svi odrasli na grahu, istaknila je Anka.

Iako joj uzgoj graha donosi neki prihod Anki je grah puno puno više. To je njezin način povezanosti sa zemljom, s prirodom, nadahnuće  životne mudrosti i zadovoljstva. Od graha Anka izrađuje ukrase i nakit, peče torte i kolače. I sami smo se uvjerili da je torta od graha odlična! A grah je za Anku nepresušno nadahnuće za sreću i smijeh.

- Ako jedeš masni, on zna biti slasni ...i još nešto ću reći u ime ovog graha ako nam ne možete zapamtiti sva imena onda nas bar ostavite za sjemena, poručila je Anka.

I ovo su plodovi zemlje! Obična priča o neobičnoj ljubavi  i predanosti Anke i graha,  priča o zemlji, o tradiciji o povezanosti s prirodom!