Nije istina da za konobara ne treba škola

U zemlji kojoj je turizam u fokusu gospodarstva, a zanimanje konobar osnova ugostiteljstva, već godinama je ustaljeno mišljenje - "za biti konobar ne treba ti škola".

Sve manje učenika odlučuje se za ovo zanimanje, a pojedine ugostiteljske škole, poput one na otoku Rabu, već nekoliko godina nemaju nijednog upisanog za to zanimanje. Poželjno je znanje više od jednog stranog jezika, a često ga, kaže Karlo Surina - dopadne i uloga psihologa. Na dan prođe i nekoliko kilometara.

U zemlji kojoj je turizam u fokusu gospodarstva, a zanimanje konobar osnova ugostiteljstva, već godinama je ustaljeno mišljenje - "za biti konobar ne treba ti škola". Tako iz Ugostiteljske škole u Opatiji na godinu izlazi samo 20 konobara. Zašto?

- Znam odgovor na to pitanje, ali nitko to neće promijeniti. Dakle, konobar može biti svatko - ekonomist, kozmetičarka, frizerka, čak i kuhar može biti konobar. Zato da provjerite po našim hotelima - ne znam koliko biste našli konobara koji su završili ugostiteljsku školu, kaže ravnateljica opatijske Ugostiteljske škole Sibila Roth.

Deficitom ugostiteljskog kadra država pokušava mijenjati osnivanjem centara kompetentnosti u ugostitelstvu. Tvrde - "ljudski resursi ključ su razvoja turizma".  Mnogi hotelijeri, tvrdi profesor savjetnik Krešimir Brnin, idu linijom manjeg otpora, kao da ima radnika i naći će nešto. Veza između restauratera, hotelijera i škole mora postojati, smatra.

Međutim, u zadnje vrijeme toga je sve manje, kao i učenika koji se odlučuju na ovo zanimanje.