"Baby boom" bijelih roda

Uz Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorska županija je po broju bijelih roda u hrvatskom vrhu. Najviše ih je u Ivanovu Selu, no svaka od općina može se pohvaliti s barem po jednim gnijezdom. Znak je to očuvanosti okoliša, a jedna od mjera zaštite je i prebrojavanje kako bi se točno znalo što se događa s populacijom te zaštićene vrste.

Sasvim običan dan u Galovcu, selu u kojem su rode i ljudi sumještani. U devet gnijezda buja nov život, pravo vrijeme za zaštitare prirode koji pozorno prate stanje u ptičjem svijetu.

- Idealno je sada, jer su male rode velike i može ih se vidjeti, odnosno prebrojiti sa zemlje. Jer dok su male, leže u gnijezdu, ne vide se sa zemlje i stare rode paze na njih, odnosno one su pod krilima, čuvaju ih pa se ne vide, rekao je Milan Obranović, čuvar prirode JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ.

A ove se godine stvarno ima što vidjeti. Lani je zbog hladna i kišovita proljeća broj ptića bio skroman, tek 160. No ova godina obećava novi "baby boom".

- 2017. godine je bilo oko 470 mladih ptića. Po obilasku gnijezda ove godine smo utvrdili dosta velik broj mladih - čak četiri do pet ptića po gnijezdu. Svako gnijezdo je skoro puno, blizu smo tog broja, možda čak i ova godina bude najbolja, rekla je Melita Medać Radić, biologinja JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ.

Primjećuju to i oni koji s rodama dijele dom. Djeca obitelji Marčetić rođena su u ožujku, baš na dane kad se rode vraćaju, no one su njima i više od radosnih vjesnika. Znaju sve njihove navike, pa su danas jedni od 25 sretnika u županiji na čijim su objektima svile gnijezda.

Pogledajte videozapis.