Istraživanje: 76% studenata spremno platiti veću cijenu za zdraviju studentsku prehranu

76% studenata spremno je platiti veću cijenu za zdraviju studentsku prehranu, pokazalo je to istraživanje koje je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem.

Dvije trećine studenata u menzama se hrani nekoliko puta tjedno, a nezadovoljni su raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. Više od 80% ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno.

67% studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86%), zatim povrću i voću (78%), slijede salate (59%), tjestenina (56%), žitarice (32%), riba (24%). 

Studenti su općenito zadovoljni cijenom (49%) i osobljem u studentskim restoranima (45%), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća. (N = 6.077)

- Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.