"Svakog 25. Božić nekome" - akcija za socijalno ugrožene osobe

U sklopu akcije "Svakog 25. Božić nekome" zagrebački studenti socijalnog rada jednom mjesečno obilaze socijalno ugrožene sugrađane. Doniraju im hranu i higijenske potrepštine.

Gospođu Valentinu, život nije mazio. Živi u trošnom potkrovlju teško oštećenom u potresu, prima invalidsku mirovinu često nedovoljnu za hranu, lijekove i režije. Ovi paketi, kaže, znak su da nije zaboravljena.

Sa završetkom božićnih blagdana mladi iz Društva studenata socijalnog rada odlučili su nastaviti pomagati. Stoga su vrijeme darivanja potrebitih produljili na cijelu akademsku godinu.

- Osim što doniramo higijenske potrepštine i prehrambene proizvode mi se ostanemo podružiti s tim ljudima i pružiti im tu toplu riječ i podršku i proširiti taj cjelokupni božićni duh, govori Veronika Lesić, predsjednica Društva studenata socijalnog rada.

- Mladi doista imaju za starije svoje sugrađane senzibilitet na koji odgovaraju s akcijama to je dosta i pripreme znate ali eto veseli uvijek jedan ovakav rezultat, kaže Gordana Berc, profesorica Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Projekt "Svakog 25. Božić nekome" provodi se u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. Prikupljenim potrepštinama volonteri pomažu jednom od 1 458 njihovih korisnika. Žele svima pomoći, ali s obzirom na ograničena sredstva - prednost se daje najosjetljivijim skupinama.

- Većinom umirovljenici koji su i samci i teško žive s obzirom na svoja primanja i na pomoć koja im je potrebna i zbog zdravstvenog stanja, starosti, objašnjava Ana Jutarovac, Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Osmijeh na licima najpotrebitijih ovim ljudima velikog srca ujedno je uvertira u posao kojim će se baviti ostatak života.