2. srpnja 1997. - Umro James Stewart

U devedesetoj godini, izmučen bolestima i neutješan zbog gubitka voljene supruge, 2. srpnja 1997. navečer, ležeći na kauču pred televizorom umro je američki glumac James Stewart.

Visok gotovo dva metra, vitak, uvijek srdačan, pristojan i naočit… publika ga je obožavala. Za nju je bio samo Jimmy. Jednostavan, oličenje poštenja, ponekad idealista, te običnog, dobrog Amerikanca. Potjecao je iz dobrostojeće obitelji iz Pennsylvanije koja mu je omogućila da studira arhitekturu na Princetonu. Kad je trebao preuzeti obiteljski posao, pobunio se.

Želio je postati glumac. Nikad nije pohađao glumačku školu, ali Spencer Tracy i umphrey Bogart dali su mu neprocjenjive savjete. Među ostalim da se prirodno ponaša i govori. Ubrzo je James Stewart postao simbolom jednostavnosti i prirodnosti. Počeo je na kazališnim daskama, ali ih je ubrzo zamijenio holivudskim studijem. Stan je dijelio s Henryjem Fondom i uživao u razularenom životu punom žena i glamuroznih holivudskih glumica. Proslavio se komedijama. Za Filadelfijsku pri