Dubrovčani se prisjetili igara iz djetinjstva

Iako je broj turista višestruko manji nego dosadašnjih godina, ulice Dubrovnika ipak nisu prazne. Napunili su ih Dubrovčani koji su se prisjetili igara iz djetinjstva, poput "frnja", "puca" i "lastike".

Navijalo se u Dubrovniku od ranog jutra. Ipak nije mala stvar doći do finala u igri "na frnja".

- Igra igrača, nije bitno, dva, tri ili pet. Prvo je važno da uđe u rupicu da bi mogao gađati drugog protivnika i onda se gađa jedan drugoga i tko zadnji ostane, objašnjava Mirela Cosmai Zedniček, finalistica u igri "na frnja".

Dječji duh u natjecateljima probudila je i igra "na puca", a njezinih se pravila samo malobrojni sjećaju.
- Igra na puca je igra koja se već 70-80 godina igra u Dubrovniku. Igrali smo kao djeca, pogotovo starije generacije od nas. Dosta je slična nogometu, naravno, cilj je zabiti gol više, kaže Marko Giljača, organizator Gradskih uličnih igara.

A oni najspremniji okušali su se u lastici. Nimalo jednostavan zadatak po ljetnim vrućinama.

- Nakon 44 godine, sad ćemo ja i moja partnerica dokazati da smo najbolji u gradu, što nam se dugo godina osporavalo. Igrat ćemo sa "rokaškim" srcem i "celengaškim" nogama, ističe Srđan Preljević, natjecatelj u igri "na lastike".

Gradske ulične igre okupile su ekipe iz svih dijelova grada. Igralo se proteklih tjedana i na tresete, graničara i "Crne kraljice".
- Druženje, više omraženi susjed nije toliko omražen. Vratili smo kvartovski animozitet, opet se svi zajedno jedni protiv drugih mrzimo i tako, govori Deša Ficović Kosović, organizatorica Gradskih uličnih igara.

Slika grada punog uigranih i zaigranih Dubrovčana svima je ipak najveća nagrada.