Što sve krije priroda između Mure i Drave?

U međimurskom mjestu Križovec krije se dodatni razlog zašto posjetiti najsjeverniju županiju. Otvoren je Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami". Postav uređen iz ljubavi prema međimurskoj prirodi, spoj je mnogih nepoznatih detalja o njoj i modernih tehnologija.

Svašta krije priroda između Mure i Drave. Tajne staništa otkrili su nam zaljubljenici u prirodu.

- U Međimurju su specifične vrste plavca. Za njih je specifično da su kritično ugrožene i mogu se naći na bedekovićevim grabama, koji je park prirode, rekla je Ivana Rojko, biologinja iz JU Međimurska priroda.

Između četiri zida centra za posjetitelje Med dvemi vodami sva su bogatstva najmanje i najgušće naseljene županije. Moderan prostor audio-vizualnim sadržajima prikazuje nam boje i zvukove od kojih smo sve češće odvojeni, a kročivši u nj ulazimo u pravu interaktivnu pustolovinu.

- Zapravo pokazujemo sve dijelove rijeke, rukavce, močvare. Uz sva ta staništa žive životinje za koje nismo ni svjesni da žive u međimurskoj županiji, rekla je Sara Srša iz JU Međimurska priroda.

Cilj - upoznati generacije sa zanimljivostima međimurskog zaštićenog područja. Isto tako, upozoriti na važnost njegove zaštite.

- Svijest Međimuraca raste, ali nosimo teret prošlosti. Dogodilo se barem sedam devastacija prostora u vremenu kad se o tome možda nije vodila briga, rekao je Siniša Golub, ravnatelj JU Međimurska priroda.

Uz stalni postav galerije u dvorištu centra je i interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te tematsko dječje igralište. Mnogo razloga za posjetiti Križovec.