Iz Kijeva - srca Dinare, budućeg Parka prirode

Ovo je priča iz Kijeva - samog srca Dinare i budućega Parka prirode. Jer čak 80 posto površine te općine obuhvaćeno je njegovim granicama. Kijevljani su bili prvi koji su prepoznali važnost zaštite svoga kraja, a u tome vide priliku za novi početak - kroz razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma.

Pod skutima Dinare skrilo se Kijevo. Izvan svih turističkih ruta, ovaj raj, gotovo nedirnuta priroda, ima malobrojne, ali vjerne poklonike. Gospođa Ljubica Teskera u svojoj kućici u cvijeću ugosti mnoge od njih.

- Privlači ih priroda, najviše zemlja, čistoća, zrak, planine, oni kažu da nigdje nije lijepo kao ovdje, kaže gospođa Teskera.

Znaju to dobro Kijevljani koji godinama zagovaraju proglašenje parka prirode.

- 2004. je pokrenuta inicijativa od Općine da se ovo područje zaštiti i da bi Dinara u biti bila jedinstveni krajolik krškog predjela, kazala je načelnica Općine Kijevo Lidija Slavić.

- Dinara je važna jer ima do 100 različitih endema, takvih biljaka kakvih nema na drugim mjestima. Jednostavno priroda kakva je bila takva je i ostala, a znate sami da je najveći vrh Hrvatske. Ali sama priroda - to je neopisivo, kaže pčelar Mate Maloča.

Pogledajte videozapis.