Mala proslava velike obljetnice Arheološkog muzeja Split

Arheološki muzej u Splitu ove godine slavi čak 200 godina. Zbog koronavirusa velika se obljetnica slavi skromno.

Sve što je od Salone ostalo, sačuvano je zahvaljujući djelovanju Arheološkog muzeja ističe dr. Ante Jurčević, ravnatelj institucije iz splitske Zrinsko-frankopanske ulice.

- Da nije bilo muzeja, pitanje je što bi sa svim tim bilo. Osim toga, njegov doprinos hrvatskoj kulturi je nemjerljiv, iz ovog muzeja ponikle su katedre za arheologiju Filozofskih fakulteta u Zadru i Zagrebu, odavde je krenuo i Konzervatorski odjel u Splitu, nabraja Jurčević.

Međutim, recepcija Arheološkog muzeja u javnosti je skromna, prošle godine, unatoč turističkom bumu koji zadnjih godina pogađa Split, spomenike i zbirke u Zrinsko-frankopanskoj ulici, koje bi, kada bi se ponudile i prodale na dražbama svjetskih aukcijskih kuća popunile poprilično rupa u državnom proračunu i još bi ponešto ostalo, razgledalo je svega sedam tisuća posjetitelja.

Salonu, odnosno ono što je od nje iskopano i sačuvano, budući da je njezin veći dio još uvijek pod maslinama, vinogradima, vrtovima ili, još češće, brnistrama, rašeljkama i kupinama, posjetilo je oko 30 tisuća gostiju.

- Problem nam je što nemamo muzejskog pedagoga i svoga marketinškog stručnjaka, tako da sa svojom djelatnošću ostajemo zatvoreni sami u sebe, govori ravnatelj Jurčević, te dodaje da je i samoj muzejskoj zgradi potrebna hitna rekonstrukcija jer sve je već nagrizao zub vremena pa se tako zimus urušio i dio fumara iznad sjevernog ulaza.

Obilježavanje velike obljetnice neće biti praćeno velikom pompom, tek svečana akademija i nekoliko prigodnih izložbi. Među njima neće biti ranije najavljivana izložba materijala pronađenog prije 33 godine na zaobilaznici koji još nije prezentiran javnosti, još nije sve konzervirano i pripremljeno.

Detalje o proslavi velike obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od ravnatelja muzeja dr. Ante Jurčevića: