Novi gradski vrtovi u Varaždinu

Prije mjesec i pol Varaždin je dobio nove urbane vrtove. Parcele su brzo podijeljene, 60-ak vrtlara tamo uzgaja svoje voće i povrće, a ovih dana beru prve zdrave plodove.

Salata, tikvice, rajčice, paprike i brojne druge uobičajene ali i egzotične kulture - svega se već može naći u "Zlatnim vrtovima".

- Najveći motiv je ta neka zdrava hrana, znači vlastita uzgojena. Mislim da to čovjeka ispunjava i ne samo u glavi nego i u želucu - kaže Vesna Dragojević.

Neki su početnici, neki pak već iskusni vrtlari. No ovdje svi uče jedni od drugih. Ima i inovacija kojima si vrtlari pokušavaju olakšati posao.

A prije samo mjesec i pol bilo je ovdje neobrađeno poljoprivredno zemljište. Grad Varaždin, za simboličnu naknadu ustupio ga je udruzi "Gredica".

- Mi smo pomogli u ovom startu koliko smo mogli sad za početak. Malo smo poorali, postavljene su i pumpe za vodu, čujem da fali alatnica, potrudit ćemo se i to napraviti ljudima - kaže Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

- 2012. smo krenuli s urbanim vrtovima u Biškupcu i to je bila jedna inicijativa koja je "zarolala" sve ostale vrtove, prelila se na cijelu Hrvatsku - otkriva Rusalka Majer, predsjednica udruge "Gredica".

A jedino pravilo u ovim vrtovima je ekološki uzgoj i proizvodnja hrane bez pesticida.