Opatijski perivoji - živi simbol povijesti

Opatijski parkovi prave su zelene oaze mira i, uz Damu s galebom i Lungomare, svakako jedan od simbola toga grada. Ove godine obilježava se 175 godina parkovne arhitekture u Opatiji.

Priča o opatijskim parkovima počinje u parku Angiolina, najstarijem perivoju u gradu. Prve biljke u njemu su posađene još prije 175 godina. Sa širokom lepezom biljnih vrsta, njih gotovo 140, čini zeleno srce grada, koje privlači posjetitelje svih naraštaja.

A svidjela se Opatija i mnogim znamenitim osobama - tko je sve šetao parkovima uživajući u mirisu biljaka i mora, doznati se može i na Zidu velikana. Sve što vas je ikad zanimalo o opatijskim parkovima možete saznati i iz knjige Opatijska kolajnica.

Ljubav prema parkovima više od 20 godina gaji i autorica knjige Koraljka Vahtar-Jurković. Kako kaže, slobodno mogu stati uz bok drugim europskim parkovima.

- Naime, ja sam upravo u pripremi doktorske disertacije napravila komparaciju opatijskih parkova sa sličnim primjerima gradova na Mediteranu i ustanovili smo da su gradski perivoji ravnopravno usporedivi s tim europskim primjerima, rekla je.

I odličan su turistički adut.

- Oni su jedan od simbola Opatije i živi simbol naše povijesti, ali istovremeno i dio suvremene turističke ponude, rekla je Suzi Petričić, direktorica TZ Grada Opatije.

Projekt Opatijska kolajnica nastavlja se postavljanjem informativnih ploča u opatijske perivoje i izradom posebne mrežne stranice, a obilazak parkova bit će i u ponudi opatijskih turoperatora.