Kako je podrumar Franjo 1991. od agresora sačuvao iločko vinsko blago

Umirovljeni podrumar Iločkih podruma Franjo Volf spasio je 1991. čak 8000 boca vrhunskog vina. Odabrao je najbolje boce, složio ih na police i zazidao podrum. Nakon okupacije Iloka agresor je uništio vinograde, ali se najskupocjenijeg vinskog blaga, zahvaljujući Franji - nikada nije dočepao...

Franjo je u mračnom podrumu ratne '91. cijelu noć u tišini slagao ciglu na ciglu. Tajni zid bio je gotov do zore.
 
- Bilo nas je desetak, i to izabrani, za koje se znalo da neće nikome kazati, jer to je ipak velika cijena toga, priča Franjo Volf, umirovljeni podrumar Iločkih
podruma.

Jer iza zida su od agresora sakrili iločko vinsko blago - najbolje butelje vrijedne 2 milijuna kuna.

- Izvana smo nabacali na zid te patine tako da se to nije primijetilo da tu što ima i da je to novi zid jer bilo je vina još dosta iza bačava, pa su oni to vidjeli i onda nisu ni tražili, prisjeća se.Zid je pao tek nakon rata. Iz guste paučine virile su netaknute butelje.

- Hvala Bogu, prošlo je, i evo sad vidim opet ova vina koja smo ostavili, drago nam je da smo sačuvali nešto, kaže Franjo.

Podrumar Franjo spasio je i svog vršnjaka. Riječ je o tramincu iz 1947. koji se pio na krunidbi engleske kraljice Elizabete.

- Vino koje je danas naše najcjenjenije, odnosno najskuplje. Arhivsko vino iz '47. godine košta 7,5 tisuća eura ili 55 tisuća kuna, kaže Vesna Štajner, voditeljica turizma u Iločkim podrumima.

Zbog njega je Franjo riskirao život, no nije mu žao. Jer unatoč prijetnjama i batinama, tajna arhivskih vina ostala je sačuvana.