Earth Speakr - poslušajmo djecu!

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova povodom njemačkog preuzimanja predsjedavanja Europskom unijom, u suradnji s dansko-islandskim umjetnikom Olafurom Eliassonom, pokreće zanimljiv projekt u cijeloj EU, uključujući i Hrvatsku. Radi se o projektu pokretanja mobilne aplikacije Earth Speakr koja će djeci i mladima dati mogućnost da se čuje njihov glas o ekologiji, očuvanju okoliša te dobrobiti planeta općenito.

Earth Speaker je zapravo umjetničko djelo koje je osmislio Olafur Eliasson u suradnji sa svojim studijem, djecom, kreativnim suradnicima i skupinom istraživača i stručnjaka.

Uz pomoć aplikacije Earth Speakr djeca mogu oživjeti mrtvu materiju i objekte iz našega okruženja. Djeca su ta koja kreiraju karakter objekta, kontroliraju ga svojom mimikom i daju mu glas. Na taj način drvo ili zid mogu "oživjeti".

Aplikacija se nalazi na platformama i može se preuzeti. Namijenjena je djeci ali i odrasli mogu izraziti preko nje svoje mišljenje i brigu za planet.

- Jako je važno pokazati koliko su djeca pametna, aplikacija je namijenjena tome. Aplikacija nas podsjeća da ih moramo saslušati, oni su mali stručnjaci i posebni su jer nikada ne lažu - izjavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Olafur Eliasson, umjetnik, autor projekta Earth Speakr.

- Aplikacija funkcionira kao kamera, ima mikrofon i animacijski sustav. Kada dijete govori, animacija snima njegov izraz lica ali pokazuje animiranu verziju njega jer štitimo dijete. Aplikacija snima njegovo mišljenje i daje mu mogućnost da se izrazi na kreativan način. Djeca su pravi umjetnici, radio sam s djecom i izuzetno me zanima kako će se djeca koristiti aplikacijom - kaže Eliasson.

- Roditelji mogu osnažiti poruku koju su snimila njihova djeca putem tzv. zvučnika i mogu to dijeliti u svojoj lokalnoj zajednici. Oni mogu kanalizirati tu poruku kako bi ona došla donositelja odluka, do onih koji oblikuju naš svijet sutrašnjice - objašnjava.

Earth Speakr govori 24 službena jezika Europske unije i može joj se pristupiti iz cijeloga svijeta (u projektu mogu sudjelovati i djeca koja žive izvan granica EU).

Putem web stranice www.earthspeakr.art moći će se pregledati i čuti poruke djece iz cijele Europe.

- Poslušajmo dječje poruke, držimo svoja obećanja i recimo im da su važni - poručio je Olafur Eliasson, umjetnik, autor projekta Earth Speakr.