Nepoznato o svestranom kralju disko podija

U krvi mu je estrada, jer rodio se u Englewoodu 18. veljače 1954., u obitelji koja se bavila show-biznisom, kao najmlađi od šestero djece. Već s 12 godina priključio se dramskoj grupi, trenirao ples, a sa 16 je napustio školu kako bi se potpuno posvetio plesu i glumi te se preselio na Manhattan gdje je debitirao na Broadwayu 1972. s predstavom "Rain".
 
Slijedila je uloga frajera Dannyja u hit-mjuziklu "Grease", a zatim se pojavio s The Andrews Sisters u brodvejskom mjuziklu "Over Here!". Prvu filmsku ulogu dobio je u hororu "The Devil's Rain" (1975.), a iste godine angažiran je i na TV-u u sitcomu "Welcome Back, Kotter", koji je njegovo lice lansirao na majice, reklame, panoe - zvijezda je rođena! Još prije izlaska prve epizode serije dobio je manju ulogu u filmu Briana De Palme, "Carrie" (1976.), koja ga je uvela u filmsku industriju, no pravu slavu stekao je dvije godine poslije, u filmu "Saturday Night Fever". Uloga Tonyja Manera, kralja disco podija koji želi više od života, preko noći mu je donijela status filmske i modne ikone, disco kralja, te  prvu nominaciju za Oscara.
Nakon te uloge, Travolta se tijekom 80-ih pojavljivao u mnogim TV serijama i manjim TV ekranizacijama sve do 1989. godine uloge u filmu "Look Who's Talkin"  s glumicom Kirstie Alley. Veliki comeback bila je 1994., kad je Travolta zaradio svoju drugu nominaciju za Oscara, za ulogu plaćenog ubojice Vincenta Vege u kultnom Tarantinovom filmu "Pulp Fiction".

Kritika ipak smatra da mu je najbolja uloga karijere ona u komediji "Get Shorty" (1995.), za koju je dobio je Zlatni globus.Večeras vam na Drugom u 21 sat nudimo akcijski triler Ubojite namjere "Basic" (2003.), gdje Travolta glumi s Pulp Fiction kolegom, Samuel L. Jacksonom. Ovaj dinamičan, napet, vizualno impresivan film režirao je jedan od najboljih američkih redatelja akcijskih filmova, John McTiernan.
Ubojite namjere – triler

Netipično za Hollywood, Travolta je već gotovo tri desetljeća u sretnome braku s kolegicom Kelly Preston. Pojavio se na naslovnici kultnog "Rolling Stone" magazina čak četiri puta, što nije uspjelo drugim glumcima. Na portalu Little Things pronašli smo još nekoliko zanimljivosti o ovom svestranom holivudskom velikanu, koje možda niste znali.

Odbio je ulogu u hit-mjuziklu  "Chicago", kasnije priznavši da je to jedna od stvari za kojom najviše žali. Nisu ga privukla svjetla pozornice, ali kada je vidio koliko je film srčan, požalio je, a Richard Gere je uzeo slavu. Za ulogu u filmu "Urban Cowboy" nije uzimao dvojnika, već je nabavio mehaničkog bika i vježbao.

Godine 1992. vozeći obitelj u svojem avionu, došlo je do nestanka napajanja i morao je prisilno sletjeli u Washingtonu, pritom se skoro sudarivši s putničkim avionom.Ujutro pije vrlo jaku kavu, a obožava i ljuti senf.

Princeza Diana željela je plesati s njime na primanju u Bijeloj kući, i ovaj ju je džentlmen u ponoć odveo na plesni podij. Kasnije je prema njemu nazvala haljinu koju je nosila te noći - Travoltina haljina! 2009. snimio je duet  “I Thought I Lost You” s Miley Cyrus za animirani film "Bolt". Na snimanju filma"The Boy in the Plastic Bubble", 22-godišnji John zaljubio se u 18 godina stariju kolegicu Dianu Hyland, koja je nesretno preminula usred njegova snimanja Groznice.

Kazao je da mu je najbolji savjet u životu dao Marlon Brando:

- Ne očekuj od ljudi stvari koje ti ne mogu dati!