Granić: Najviše posla zadaje nam NP Paklenica

Prošli smo tjedan najavljivali da se Hrvatska gorska služba spašavanja priprema za turističku sezonu u kojoj uvijek moraju biti spremni za više intervencija, a u tih tjedan dana već se pokazalo da je sreća što imamo tako stručnu i opremljenu službu. Spašavali su na Plitvicama, Korčuli, Medvednici...
Iz godine u godinu kako je porast gostiju imamo i veći broj ljudi koji se ne pridržavaju propisanih pravila, rekao je pročelnik HGSS-a Josip Granić u emisiji Studio 4. 

Istaknuo je da HGSS već neko vrijeme izdaje sigurno turističko planinarske karte te da su s time uočili i manji broj nesreća. 

- Koliko će to netko čitati i gledati to je subjektivna stvar svakog pojedinca. Velika većina se svega pridržava i informira o svemu, a pojedinci koji to ne naprave ugrožavaju sebe, rekao je.

Na pitanje koji je Nacionalni park najopasniji, rekao je da nije niti jedan ako se pridržavamo pravila, ali ipak priznaje da im NP Paklenica zadaje najviše posla.

- U NP Paklenica je veliko poznato penjalište Anića Kuk, gdje su najčešći gosti alpinisti i penjači i s obzirom na tu aktivnost tamo imamo najviše posla, rekao je dodavši da su svi parkovi savršeno i lijepo uređeni te da se stalno ulaže u sigurnost i atraktivnost parkova.

Granić je istaknuo kako zbog potresa i pandemije imaju povećan broj aktivnosti, čak 2.500 aktivnosti.

- Nama je godišnji prosjek nešto ispod 1.000 intervencija, a ove godine smo već značajno porasli. Ljudi su više vani i to mi je jako drago, ali velika većina njih nisu profesionalni planinari, nemaju edukaciju, koriste krivu ili neadekvatnu opremu i na taj način dovode i sebe i nas u opasnost, rekao je.

Apelirao je na sve da prouče sigurnosne preporuke i da se drže osnovnih  stvari jer tada se, kako je rekao, neće dogoditi ništa loše.